torsdag 24 februari 2011

Härligt krispig Rotfruktsgratäng



Busenkelt!
Sätt på ugnen, 175°
Ta fram vad du har i kylen, som i mitt fall blev
* några pantållor (potatis här i Skåne)
* ett par morötter
* 1/2 purjolök
* 1/2 kålrot
* 2 små blomkålshuvuden

Skala det som bör skalas och dela ner det i lagom bitar, skippa tjafset med att skära tunna skivor och varva hit och dit. Gör det enkelt för dig!
(Rosta ett bröd rätt hårt och låt svalna under arbetets gång.)
Häll bara olja i formen, släng på allt du delat och toppa med smarriga kryddor som vitlök, salt peppar och annat kul. Skit samma om du bara har aromat och grillkrydda hemma, på med det bara. Blanda grädde med creme fraise och riv ner, gärna flera olika sorters, ost i smeten och krydda.
Dra röran över formen innan du hottar (skånska för slänga) ner rostebrödet och ett par nypor rosmarin i en behållare som du sen mixar.
Perfekt! Ströbröd som du avslutar gratängen med!
In i ugnen med formen tills allt mjuknat (ca 50 min) och fått härlig färg.
Servera som vegetarisk rätt eller tillbehör med kött, fisk eller fågel.
Lätt som en plätt!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar